Polityka prywatności

127

Poniższa „Polityka prywatności” odnosi się do Portalu Diecezji Radomskiej (www.diecezja.radom.pl; dalej zwany „Portalem”). Poprzez korzystanie z witryny – bez zmian w przeglądarce – wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies (tzw. ciasteczek), zgodnie z poniższą Polityką. Jedynymi informacjami pobieranymi przez niniejszą witrynę w sposób automatyczny są informacje zawarte w plikach cookies.

Polityka prywatności

  1. Portal nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. ciasteczka) to dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu osoby odwiedzającej witrynę. Ułatwiają one rozpoznanie indywidualnych preferencji użytkownika związanych z funkcjonalnością urządzenia i wyświetlają stronę dopasowaną do indywidualnych potrzeb użytkownika witryny. Pliki cookies mogą zawierać dane osobowe w postaci adresu IP komputera oraz unikalnego identyfikatora urządzenia zapisanego w pliku. Informacje jakie przechowywane są za pomocą tzw. ciasteczek to zazwyczaj:
  • nazwa witryny internetowej
  • okres życia ciasteczka, czyli czas przechowywania go w urządzeniu użytkownika
  • przypadkowo wygenerowany numer identyfikacji przeglądarki, która wykorzystywana jest do przeglądania strony internetowej.
  1. Podmiotem zamieszczającym w urządzeniu osoby odwiedzającej witrynę pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator witryny Portal Diecezji Radomskiej (www.diecezja.radom.pl) z siedzibą pod adresem ul. Malczewskiego 1, 26-600 Radom.
  2. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a) dostosowania zawartości stron internetowych Portalu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Portalu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Portalu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c) utrzymanie sesji Użytkownika Portalu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Portalu ponownie wpisywać loginu i hasła;

  1. W ramach Portalu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  2. W ramach Portalu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;

c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

  1. W witrynie zainstalowane jest narzędzie Google Analytics, które śledzi ruch Użytkowników na wszystkich podstronach za pomocą plików cookies. Zachowana zostaje gwarancja anonimizacji numeru IP użytkowników Portalu, przez co rozumie się zapewnienie Użytkownikowi całkowitej anonimowości. Informacje uzyskane przy użyciu tego narzędzia nie są udostępniane innym podmiotom i służą jedynie do celów statystycznych oraz polepszenia użyteczności Portalu.
  2. Ustawienia dotyczące plików cookies są indywidualne dla każdej przeglądarki internetowej (w tym ich wersji na urządzenia mobilne). W wielu przypadkach opcją domyślną jest umożliwienie przyjmowania ciasteczek. Każdy użytkownik może jednak całkowicie wyłączyć tą opcję lub w pewnym stopniu ograniczyć przyjmowanie cookies na swoje urządzenie. Wykorzystywana przez Użytkownika przeglądarka może także informować o ustawieniach prywatności, w tym wymagać zgody na ustawienia przed jej instalacją lub aktualizacją w celu dalszego korzystania.

Informacje na temat ustawień lub całkowitego wyłączenia plików cookies w poszczególnych przeglądarkach dostępne są na stronach producentów przeglądarek lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Informujemy, że wyłączenie przyjmowania plików cookies może niekorzystnie wpłynąć na wygodę użytkowania stron, uniemożliwić korzystanie z części Portalu lub też uniemożliwić wyświetlanie się części informacji przeznaczonych dla Użytkownika.

  1. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Portalu wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  2. Na podstronie KONTAKT znajduje się formularz, który służy do kontaktu z Redakcją Portalu Diecezji Radomskiej. Udostępnianie danych osobowych jest dobrowolne, ale aby Użytkownik mógł skorzystać z tej formy kontaktu konieczne jest podanie imienia i nazwiska oraz adresu e-mail.

Dane osobowe, które zostały wpisane w formularzu są przetwarzane zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. Dz. U. z 2002 roku, nr 101, poz. 926 ze zm.). Użytkownik, klikając w przycisk „WYŚLIJ” formularza kontaktowego, wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. Administrator może wykorzystywać dane osobowe tylko i wyłącznie w celu zapewnienia właściwej obsługi użytkowników Portalu (m.in. na potrzeby statystyczne). Dane osobowe uzyskane z formularzy nie są rozpowszechniane, ani sprzedawane innym podmiotom.

  1. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest na stronie http://wszystkoociasteczkach.pl/ oraz w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.
  2. Niniejsza „Polityka prywatności” została utworzona w celu realizacji obowiązków wynikających z ustawy „Prawo telekomunikacyjne” z dnia 16 lipca 2004 roku (Dz. U. z 2016 r., poz. 1489) oraz jest zgodna z „Ustawą o ochronie danych osobowych” z dnia 29 sierpnia 1997 roku (Dz. U. z 2016 r., poz. 922). Polityka została zaktualizowana w celu zgodności z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), którego przepisy zaczną być stosowane z dniem 25 maja 2018 roku.

Ostatnia aktualizacja „Polityki prywatności”: 23 maja 2018.


Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych