„Żółty Talerz” po raz czwarty

581
Anna Lis. Caritas Diecezji Radomskiej. Foto: ks. Stanisław Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

1 września br. rozpoczęła się kolejna edycja akcji „Żółty Talerz”. Dzięki Caritas Diecezji Radomskiej i Kulczyk Foundation ok. 200 dzieci otrzymuje gorący obiad i deser.

– Niedożywionego dziecka na próżno szukać w statystykach. Ono czeka w stołówce. Jeśli potrafimy właśnie tam skoncentrować wszystkie nasze siły i całą wiedzę na temat prawidłowego żywienia, to jesteśmy w stanie zmienić rzeczywistość na lepsze. Stołówka powinna stać się miejscem , w którym prawidłowy posiłek i zaangażowanie dorosłych procentują na naszych oczach. Bo dziecko zaczyna się rozwijać i przestaje być więźniem głodu. – mówi Anna Lis z Caritas Diecezji Radomskiej.

Projektem objętych została grupa ok. 200 dzieci, które korzystają z zajęć w świetlicach socjoterapeutycznych i parafialnych, a także podopiecznych „Pedagogów Ulicy”. Akcja będzie trwała przez cały rok szkolny do końca sierpnia 2020 r.

Dzieci otrzymują gorący obiad i pożywny deser. Na symbolicznym „Żółtym talerzu” znajduje się pełnowartościowy posiłek przygotowany z listy produktów przygotowanej przez Instytut Żywienia w Warszawie.

– Program różni się tym od pozostałych programów dożywiania, że ma na celu uczenie dzieci integracji. Posiłki przygotowywane są przez wolontariuszy, rodziców dzieci korzystających ze świetlic, jak i przy pomocy i zaangażowaniu samych podopiecznych. – mówi koordynatorka projektu.

Na program dożywiania dzieci, Caritas diecezji Radomskiej otrzymała 90 tys. złotych, a dzięki otrzymanemu sprzętowi AGD, obok kolorowych kanapek, egzotycznych owoców, sałatek, serków i jogurtów, dzieci przygotowują też pełnowartościowe soki.

– Dzięki „Żółtemu Talerzowi” możemy nakarmić większą liczbę dzieci bardziej wartościowymi posiłkami. Widzimy, że akcja ta daje radość nie tylko dorosłym, którzy przygotowują dla najmłodszych pożywne jedzenie, ale także dzieciom, które widzą, że zdrowe jedzenie może być też smaczne. – dodaje Anna Lis.