Błogosławieństwo pokarmów wielkanocnych

125
Poświęcenie pokarmów przed katedrą w Radomiu. Foto: ks. S. Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

Wierni odwiedzający radomską katedrę w wielkosobotnie przedpołudnie uczestniczyli w poświeceniu pokarmów na stół wielkanocny, które odbywało się przed świątynią.

Taką formę sprawowania tego obrzędu wskazał bp Marek Solarczyk, Biskup Radomski.

– Zalecam, aby błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny odbywało się na zewnątrz kościoła z zachowaniem norm sanitarnych. – napisał bp Marek Solarczyk.

Mimo, że pogoda była „w kratkę” (raz pojawiało się na chwilę słońce, a za chwilę padał deszcz) z tradycyjną „święconką” pojawiały się coraz to nowe – mniejsze czy większe – grupy wiernych w maseczkach. Przypominano sobie nawzajem o zaleceniach sanitarnych.

Przyjście ze „święconką” do kościoła to również modlitwa przy Grobie Pańskim oraz możliwość skorzystania z sakramentu spowiedzi.

Modlitwa przy Grobie Pańskim w radomskiej katedrze. Foto: ks. S. Piekielnik / www.diecezja.radom.pl

Błogosławieństwo pokarmów na stół wielkanocny odbyło się również w radomskim seminarium. Tu modlitwy błogosławieństwa odmówił bp Marek Solarczyk.

Jak przypominają nam dokumenty Kościoła święcenie pokarmów świątecznych jest starym zwyczajem. Przypomina prawdę, wyrażoną przez św. Pawła Apostoła w Pierwszym Liście do Koryntian: „Czy jecie, czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie” (1 Kor 10,31). Prawo błogosławieństwa pokarmów mają: kapłani, diakoni i klerycy seminarium duchownego, którzy przyjęli posługę lektora, ale również może tego dokonać gospodarz domu.

Tekst błogosławieństwa potraw na stół wielkanocny dostępny jest >>TU<<.

Śniadanie Wielkanocne w rodzinie. Błogosławieństwo potraw na stół wielkanocny

 

Co powinno znaleźć się w koszyczku ze „święconką” wielkanocną przypominają pracownicy radomskiego skansenu:

„Święconkę przygotowywała każda gospodyni po swojemu, trzymając się zasady, by w koszyczku znajdowało się po kawałeczku podstawowych potraw. Do stałych składników wielkanocnego święconego należały przede wszystkim jajka, chrzan, sól, chleb, babka oraz kiełbasa lub inna wędlina. W koszyczku można było znaleźć również cukrowego lub glinianego baranka, ocet, pieprz, a nawet masło i ser. Każdy drobiazg przeznaczony do poświęcenia miał znaczenie symboliczne. Jajka wielkanocne oznaczają odradzające się życie, chrzan przypomina o cierpieniu i męczeńskiej śmierci Chrystusa, sól to symbol trwałości i potężny środek zabezpieczający przed złem i zepsuciem, chleb to ciało Jezusa i najważniejszy pokarm w naszej kulturze, zaś mięso oznacza dobrobyt i dostatek.” (https://www.muzeum-radom.pl/wydarzenia/swiecone-i-wielkanocne-sniadanie/2780).